Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că solicitarea României pentru acordarea de sprijin în pregătirea planului teritorial pentru o tranziție justă a fost aprobată de Comisia Europeană, potrivit anunțului făcut astăzi de comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, în video-conferința cu tema „O tranziție justă, care nu lasă pe nimeni în urmă”, organizată și moderată de eurodeputatul român. Planul teritorial este necesar pentru accesul la finanțarea acordată regiunilor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Comisia Europeană vizează mobilizarea a peste 100 de miliarde de euro prin Planul european de investiții aferent Pactului verde european.
Coordonator al europarlamentarilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), Dan Nica a cerut, în cadrul dezbaterii, suportul comisarului socialist pentru maximizarea potențialului României de a beneficia de Fondul pentru o Tranziție Justă, cu un buget proiectat de 7,5 miliarde euro, din care țării noastre ar urma să-i revină 10%. Concret, reprezentantul PSD a propus crearea unor unități de sprijin pentru țările ce vor fi afectate de tranziția ecologică.
Comisarul Elisa Ferreira a promis ajutor individualizat, în cadrul Programului de sprijin pentru reforme structuraleîn următoarele luni, pentru ca autoritățile naționale și regionale săevalueze impactul social, economic și ecologic al tranziției și să planifice procesul de tranziție până în 2030, să poarte dialog cu toate părțile interesate și să identifice acțiunile necesare pentru succesul tranziției energetice.
”Fondul pentru o Tranziție Justă a fost inițiat de reprezentanții S&D în Comisia ITRE în 2016, pentru a atenua impactul tranziției ecologice în țările cele mai afectate de aceasta. Deoarece tranziția către o economie europeană cu emisii reduse de carbon va fi un proces extrem de complicat și foarte costisitor, tranziția echitabilă trebuie să fie o prioritate politică pentru UE. Până în 2030, vom pierde, în UE, aproximativ 160.000 de locuri de muncă în sectorul carbonifer. În România, avem acum 18.600 de angajați în această industrie.
De aceea, Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere dimensiunea socială pe termen lung și să asigure asistență tehnică și suport pentru eforturile de transformare a acestor economii, de diversificare a industriilor vizate și de înlocuire a locurilor de muncă existente, pentru a evita extinderea inegalităților”, a subliniat liderul europarlamentarilor PSD.
La dezbaterea organizată de Dan Nica, au participat europarlamentarii S&D din Comisia ITRE, comisarul Elisa Ferreira, preşedintele Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea, directorul pentru Piața Internă a Energiei din cadrul Comisiei Europene, Catharina Sikow-Magny, și reprezentanta Centrului Comun de Cercetare (serviciul științific al Comisiei Europene), Zoi Kapitaki.