Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general al PSD, Paul Stănescu, au efectuat joi, 03 februarie 2022, și vineri, 04 februarie 2022, o vizită în județele Suceava, respectiv Iași. La Suceava cei 2 au vizitat o fabrică de încălţăminte, ocazie cu care președintele PSD a afirmat că „Fabricat în România!” rămâne conceptul economic principal al PSD. În județul Iași au vizitat Antibiotice Iași, Avi Top și au avut o întâlnire cu fermierii locali. La acțiuni au participat și ministrul Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa.
Marcel Ciolacu a declarat că evaluarea miniștrilor nu o face coaliția, asta dacă vrem să trăim într-o ţară normală.
„Evaluarea miniștrilor nu o face coaliția, dacă vrem să trăim într-o țară normală. Evaluarea miniștrilor o face prim-ministrul. Dacă prim-ministrul face o evaluare și vine pe urmă cu ea în coaliție, eventual facem alte propuneri sau alte discuții, dar într-o logică administrativă și într-o țară europeană normală, cam așa merg lucrurile. Există păreri și ale mele, și ale colegilor mei, dar sunt păreri. Decizia întotdeauna aparține prim-ministrului”, a spus președintele PSD, într-o conferință de presă susținută la Războieni, Iași.
Adrian Chesnoiu a anunțat că ministerul îşi doreşte ca fermierii să contribuie activ la construirea programelor destinate lor, astfel că Planul Naţional Strategic în agricultură nu va fi depus până la finalul anului pentru ca acesta să fie dezbătut transparent cu cei direct interesaţi.
„Nu vom depune Planul Strategic până la finalul anului, pentru că el trebuie să fie dezbătut într-un proces transparent cu fermierii și acest Plan Național Strategic să nu fie un eșec, așa cum a fost PNRR în ceea ce privește fondurile alocate pentru agricultură, pentru că în PNRR agricultura României are 0 eurocenți alocați și astăzi unii care au uitat agricultura văd că o redescoperă doar în interes politic și al speculei politice”, a spus ministrul Agriculturii.
Ministrul Finanţelor a afirmat că este important ca în primul trimestru al acestui an să ajungă cât mai mulţi bani în economie pentru „a putea face faţă unei situaţii destul de complicate”.
„Vreau să vă anunț că săptămâna viitoare vom avea probabil patru programe către IMM-uri, inclusiv cele din industria alimentară, în care vom pune la dispoziție 10 miliarde de lei pentru capitalizare, investiții și dezvoltare, mai ales pentru crearea de valoare adăugată și tranziție către zona digitală și de economie verde. Am fost și la un antreprenor, mă bucură să văd că avem companii de stat care sunt încă în industria farma, mai ales în situația în care România încă trece, și care rezistă și care are nevoie de sprijin și pe care îl va primi, sprijin care va veni prin două componente, sprijin pentru investiții direct din profitul reinvestit, iar pe de altă parte din ajutoare de stat, ocazie cu care vă anunț am început schema de ajutoare de stat pentru perioada 2022-2027. Punem accentul pe zonele care au fost mai puțin dezvoltate și zona de nord-est a României este una dintre zonele care are nevoie ca de aer de investiții”, a concluzionat Adrian Câciu.