Una dintre cele mai bune investiții pe termen lung este investiția în resursa umană, care nu poate fi eficientă decât prin educație. Însă acest lucru nu poate fi înțeles de un ministru al Finanțelor care afirmă răspicat că nici sănătatea, nici educația nu sunt o prioritate pentru el.
Au rezolvat simplu problema. Au suspendat dreptul la educație a cel puțin 900.000 de copii și au promis că le vor da tablete pentru școala on-line. Dar nu acum, ci după ce iau vacanță!
Împrumuturile lui Cîțu sunt pentru firmele de casă, pentru coafeze, ciocli și tot felul de chelneri, nu pentru investiții care să asigure respectarea dreptului constituțional la educație al elevilor și studenților români.
Asta în condițiile în care specialiștii atrag deja atenția asupra faptului că prăpastia dintre țările cu investiții mari în învățământul superior și cele unde finanțarea universităților a scăzut, printre care și România, este de așteptat să se mărească în urma crizei produse de pandemia COVID-19. Este concluzia analizei publicate săptămâna aceasta de Asociația Europeană a Universităților (EUA).
Pe lângă lipsa de finanțare, pericolul vine și de la scăderea vădită a numărului de aplicanți în universitățile din țară, pe de o parte, iar pe de altă parte, din realitatea de pe teren: generații mai puțin numeroase decât cele precedente!
Guvernul VID le știe însă pe toate, nu se uită în gura specialiștilor. Pentru că, dacă ar face-o, ar găsi soluții pentru ca dreptul la educație să nu fie suspendat, ca acum. Și ar da urgent drumul la investițiile care să asigure dreptul la educație al fiecărui copil din România!
Bogdan Cojocaru,
Președinte interimar TSD