Senatorul Maricel Popa atenționează asupra faptului că proiectele Iașului stagnează, în vreme ce alte orașe din țară se dezvoltă și acceseaza fonduri guvernamentale și europene. În acest context, președintele PSD Iași adresează o întrebare publică primarului Mihai Chirica și președintelui Consiliului Județean Costel Alexe cu privire la stadiul proiectelor propuse de administrația locală și județeană la Compania Națională de Investiții (CNI).
„Proiectele finanțate prin CNI reprezintă unul dintre motoarele pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa stau lucrurile și în cazul Iașului. În ultimii ani, la nivelul județului, au fost finalizate 58 de proiecte care au presupus realizarea de săli de sport, reabilitări de drumuri, așezăminte culturale cu o valoare totală cumulată de aproximativ 150 milioane de lei.
În prezent, potrivit datelor publice furnizate de Companie, alte proiecte importante pentru Iași se află în diferite stadii de implementare – în achiziție sau în derulare. Doar câteva exemple:
– Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic Iași – 5 milioane de lei;
– Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice – 22 milioane lei;
– Cămin Studențesc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – 37 milioane de lei;
– Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului fostului Palat Mihail Sturdza – 46 milioane de lei.
Alături de aceste investiții cu valori mari sunt și alte câteva zeci destinate mediului rural: complexuri sportive, drumuri, cămine culturale.
O primă observație: obiectivele din municipiul Iași (observatorul, unitatea sanitară, căminul și fostul palat) sunt repere aflate în subordinea Universității „Cuza” și a Institutului Regional de Oncologie. Nu este nici măcar o singură inițiativă – în achiziție sau în derulare – care să aparțină Primăriei sau Consiliului Județean Iași.
A doua observație: alte primării reședință de județ sau consilii județene au deja finalizate sau sunt în curs de realizare a unor lucrări de utilitate publică. Recent, prin Compania Națională de Investiții, a fost inaugurată sala polivalentă din Oradea (114 milioane lei). Tot în Oradea, sunt în derulare: bazin de înot didactic (10 milioane de lei), dar și restaurarea Liceului Ady Endre (52 milioane de lei).
Tot în stadiu de șantier și tot prin CNI este și sala polivalentă din Constanța (68 de milioane de lei), dar și celebrul Cazino Constanța (84 milioane de lei). Drumul Valea Doftanei – Brădet, care va fi o alternativă la DN 1, urmează să fie amenajat de Compania Naţională de Investiţii, în parteneriat cu consiliile judeţene din Prahova şi Braşov. Valoarea este cifrată la peste 640 milioane de lei.
La Craiova, tot prin CNI, a fost realizat noul stadion „Ion Oblemenco” – 240 milioane de lei, dar și o sală polivalentă modernă în valoare de 80 milioane de lei. În Cluj-Napoca, la capitolul „finalizate” figurează un complex de agrement și bază sportivă (26 milioane lei).
Întrebarea mea publică, pentru liberalii Mihai Chirica și Costel Alexe, primarul, respectiv președintele Consiliului Județean Iași este: unde sunt proiectele propuse de ei la CNI, în ce fază se află?
Unde e sala polivalentă a Iașului? Unde este noul stadion? De ce Primăria Iași nu a fost în stare să obțină finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea și consolidarea ansamblului de clădiri aflat în prag de autodemolare de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”?
Liberalii Chirica și Alexe se dau zmei, dar sunt doar doi simpli mielușei, ignorați de toți liderii politici de la București.” a declarat liderul PSD Iași, senatorul Maricel Popa.
Departamentul de comunicare al PSD Iași