Calea sigură pentru copilul tău: Protecție, Siguranță, Dezvoltare.

Tinerii care cad pradă traficanților de droguri nu mai pot fi tratați ca infractori, ci ca victime. Atât ei, cât și familiile lor trebuie ajutate, nu stigmatizate.

Pentru a reuși să combatem acest flagel trebuie să lucrăm împreună : instituții de învățământ, părinți, autorități locale, organizații non-guvernamentale, Agenția Națională Antidrog, Ministerului Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Calea sigură pentru a reduce consumul de droguri în rândul copiilor și tinerilor noștri este educația - prevenția și tratamentul

Copiii noștri pot greși, dar locul lor nu este la închisoare. Ei trebuie ajutați, nu criminalizați. Dar, mai ales copiii, trebuie să fie în siguranță atât la școală, cât și pe stradă. Este nevoie de un plan clar, asumat și implementat în fiecare unitate de învățământ, care să vizeze măsuri educative prin care copiii să conștientizeze pericolele consumului de droguri, a factorilor care influențează consumul, măsuri preventive care să-i determine pe copii să nu cadă victime ale acestui flagel.

În același timp, este nevoie de măsuri de conștientizare adresate părinților astfel încât aceștia să aibă capacitatea de a detecta pericolul în familie, de a identifica semnele consumului și de a înțelege fenomenul de presiune de grup.Trebuie să avem o abordare modernă a acestui fenomen, pentru că – s-a văzut până acum - simpla represiune nu ajută. Pedepsele stigmatizează, dar nu salvează vieți!

Ce vrem să facem?

Primul pas este mutarea accentul politicilor anti-drog de la pedepse și sancțiuni asupra consumatorilor către prevenție și asistență, fără a renunța la măsurile punitive, care însă trebuie să vizeze traficanții și dealerii periculoși. O abordare echilibrată, bazată pe prevenție și asistență pentru consumatori, dar cu sancțiuni stricte pentru rețelele de trafic, este esențială pentru combaterea eficientă a flagelului drogurilor.

Dezvoltarea unui sistem integrat între autoritățile publice centrale, locale și societatea civilă, privind prevenția, consilierea, tratamentul și reintegrarea socială a minorilor și tinerilor, victime ale consumului de droguri:

1. Reforma Agenției Naționale Antidrog și întărirea măsurilor de sănătate publică antidrog

Trecerea în subordinea Ministerului Sănătății a sistemul de asistență integrată pentru consumatori, actualmente parte din Agenția Națională Antidrog, instituție în subordinea Ministerului de Interne. În acest mod, persoanele dependente vor fi încurajate să se adreseze celor cărora le pot oferi asistență, fără teama de repercusiuni legale.

2. Implicarea autorităților locale

Fiecare autoritate locală are datoria să se implice în combaterea efectelor consumului de droguri din aria de administrare.  Autorităților locale cunosc cel mai bine situația, pot observa cel mai bine focarele de consum și, în același timp, pot facilita intervenția socială și medicală.

Refuzul de a se ocupa de fenomenul consumului și traficului de droguri, extrem de vizibil în numeroase zone ale capitalei, nu înseamnă că acesta nu există. Nu ne putem permite ca Bucureștiul să evolueze în direcția către care au evoluat în trecut alte capitale care nu au făcut din măsurile antidrog o prioritate.

3. Campanii de prevenție (informare și educare) adresate atât copiilor, cât și părinților

Pentru a ne proteja tinerii cu adevărat de acest flagel este nevoie de o abordare unitară, integrată și continuă, prin campanii de prevenție finanțate de autoritățile locale și derulate în toate școlile, în colaborare cu asociațiile non-guvernamentale active din domeniul harm reduction (RHRN), sub coordonarea specialiștilor din Ministerului Sănătății, Agenția Națională Antidrog, Ministerul Educației și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Crearea unui curriculum național de prevenție în conformitate cu recomandările europene și cu experiența specialiștilor din domeniu, care să fie parte din curriculum-ul școlar. Acțiunile de informare și educare nu trebuie să se oprească la copii, ci este necesară și implicarea părinților în modulele de prevenție.

4. Dezvoltarea serviciilor de tratamentși reducere a riscurilor pentru minori și adulți

Dezvoltarea, prin Ministerul Sănătății, a rețelei de centre de adicție pentru minori, în parteneriat cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale. Într-o primă etapă, vor fi dezvoltate două noi centre de combatere a adicției, în Bistrița-Năsăud și Schitu Greci (județul Olt), în parteneriat cu autoritățile locale și ONG-ul „Zi de Bine”.

Înființarea și dezvoltarea cu celeritate a celor 8 centre regionale antidrog de către Ministerul Sănătății, centre care vor oferi asistență integrată victimelor consumului de droguri: consiliere psihologică și psihoterapie, dezintoxicare, tratament de substituție, tratament de întreținere a abstinenței, reabilitare rezidențială, terapie de reintegrare socială.

5. Crearea centrelor de consiliere psihologică a minorilor, victime ale consumului de droguri, și a familiilor acestora

Crearea cadrului legal pentru ca autoritățile locale să poată înființa și finanța, în cadrul Direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, centre de consiliere psihologică a minorilor, victime ale consumului de droguri, precum și a familiilor acestora, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

6. Crearea de programe pentru reintegrare socială a victimelor consumului de droguri

Programele pentru reintegrare socială este esențiale pentru a ajuta victimele consumului de droguri să-și reconstruiască viața și să se reintegreze în societate după ce au urmat tratamentul pentru dependența de droguri. Aceste programe vizează nu doar consiliere psihologică și asistență socială, ci și sprijin in grupuri de suport, activități educaționale și training profesional pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare pentru a găsi și a menține un loc de muncă.