Creștem pensiile cu 10%
PSD a propus în Coaliția de guvernare majorarea pensiilor cu cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie 2023. Această majorare este mai mare decât obligația legală de indexare a punctului de pensie cu 5,1% (respectiv raportare la rata inflației din 2021).
Astfel, punctul de pensie urmează să crească de la 1.586 lei în prezent, la 1.745 lei de la 1 ianuarie 2023. Numărul de beneficiari: 4,8 milioane pensionari.
De asemenea, pensia minimă (indemnizația socială) crește de la 1.000 de lei în prezent, la 1.100 de lei de la 1 ianuarie 2023. Număr de beneficiari: 1,3 milioane pensionari. De precizat că această pensie minimă nu se acordă celor care nu au muncit de-a lungul perioadei active, cum greșit se afirmă uneori. Beneficiarii unei astfel de pensii minime trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin 15 ani și, de regulă, sunt persoane care au fost defavorizate de anumite reglementări pe care statul le-a impus de-a lungul activității lor.
Propunerea PSD este fundamentată de o analiză economică serioasă care cuprinde impactul bugetar și sursele de finanțare pentru susținerea unei astfel de măsuri.
Impact bugetar: +11 miliarde lei în anul 2023
Surse de finanțare:
- Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale în urma incriminării penale a angajatorilor evazioniști care rețineau aceste obligații din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.
- Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.
- Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.
- Creșterea veniturilor din contribuții sociale ca urmare a creșterii numărului de locuri de muncă în urma măsurii ca IMM-urile să aibă cel puțin 1 angajat cu normă întreagă.
Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri prin schemele de ajutor de stat pentru companii și prin investițiile publice.