O singură Românie

Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, numărul românilor care se întorc în țară este mai mare decât al celor care părăsesc România.

Unii români se întorc în țară constatând că nivelul de trai din România s-a îmbunătățit și că pot avea o viața decentă și acasă. Pentru că puterea de cumpărare în România a ajuns aproape de cea din alte țări europene. Alții se întorc fie pentru a-și deschide propria afacere, fie pentru că au atins stagiul de cotizare în străinătate și acasă pot trăi mult mai bine cu pensia încasată ca urmare a muncii lor.

Foarte mulți români se întorc din simplul motiv că vor să fie mai aproape de familie și prieteni. Sunt însă și români care și-au întemeiat familii în afara țării și aleg să rămână acolo. Cum sunt și români, în special tineri, care aleg să plece în străinătate, atrași de oportunitățile educaționale și de dezvoltare profesională sau de oportunitățile de angajare.

Astfel, fiecare dintre noi avem o rudă sau un prieten în diaspora. Oameni care contribuie an de an la bugetul României, prin miliardele de euro pe care le trimit în țară. De aceea, fiecare român, indiferent că locuiește în țară sau în străinătate, trebuie susținut, fie prin facilitarea întoarcerii în țară și valorificarea experienței profesionale, fie ajutându-i să-și păstreze identitatea religioasă, culturală și lingvistică, acolo unde s-au stabilit. În același timp, prioritar rămâne sprijinul acordat copiilor aflați în România ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

De aceea, propun un set de politici publice, atât în țară, cât și în diaspora, pentru a-i susține pe românii care își doresc să revină în România, pe românii din afara granițelor țării, dar și pentru a-i determina pe tinerii noștri care se gândesc să plece din țară să își facă un rost aici, în România.

Descarcă și citește proiectul meu pentru România.