De ce e necesară continuarea creșterii pensiilor?
Pensiile din România sunt semnificativ mai mici decât cele din Uniunea Europeană, atât ca valoare nominală, cât și ca procent din Produsul Intern Brut. Dacă Legea pensiilor din România s-ar fi aplicat în forma care a fost adoptată în timpul Guvernării PSD, atunci ponderea cheltuielilor totale cu pensiile din România ar fi crescut de la7,21% din PIB în 2018, la 11,74% din PIB în 2022.
Chiar și într-o astfel de perspectivă, pensiile din România nu ar fi ajuns, ca pondere în PIB, la media Europeană de 12,9% din PIB.
Din totalul pensionarilor din România 40% trăiesc într-o sărăcie severă, cu o pensie sub 1.000 de lei, iar diferența până la două treimi trăiesc dintr-o pensie sub 1.500 de lei/lună. Doar 1,5% dintre pensionari au o venituri mai mari de 4.000 lei/lună.
O pensie decentă, garanția pentru salariații care susțin azi sistemul de pensii
Asigurarea unei pensii decente pentru pensionarii de azi reprezintă o garanție pentru cei care susțin azi, prin munca lor, sistemul de pensii din România. Este în același timp o răsplată meritată pentru cei care, o viață întreagă, au contribuit prin muncă la dezvoltarea României.
Doar o pensie decentă îi poate determina pe cei care muncesc azi să rămână în țară pentru a-și construi un viitor aici, cu garanția că atunci când se vor retrage din activitate vor avea o viață decentă, pentru măsura contribuției lor.
Creșterea sustenabilă a pensiilor nu afectează creșterea economiei naționale
În perioada 2017-2019, Guvernarea PSD a reușit să majoreze pensiile cu circa 60% (ca efect al majorării punctului de pensie cu 45% și al reducerii taxelor aferente pensiilor, respectiv eliminarea CASS, impozit zero la pensiile sub 2.000 de lei și reducere de la 16% la 10% pentru ceea ce depășea acest prag).
Pentru următorii 4 ani, PSD anticipează că poate susține o majorare a pensiilor cu 32%, ceea ce ar fi perfect sustenabil având în vedere că o bună administrare economică poate asigura o creștere a PIB de circa 36% în următorul ciclu de guvernare. Așadar, majorările de pensii vizate de PSD sunt evaluate în limitele potențialului de creștere pe care îl are economia națională.
Cum pot crește pensiile în următorii 4 ani
În condițiile în care pentru anul 2020 va fi respectată Legea pensiilor care prevedea majorarea de 40% de la 1 septembrie, Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2021-2024 vizează o majorare graduală a punctului de pensie de 32%, cumulat, pe următorii 4 ani.
Calendarul majorărilor este următorul: Creștere de la 1.775 lei în 2020, conform Legii Pensiilor, la 1.875 în cursul anului 2021, apoi la 2.010 lei în 2022, 2.170 în 2023 și 2.340 până la finalul anului 2024.
Este o creștere graduală, rezonabilă, care se înscrie în limitele potențialului de creștere economică a României cu 36% cumulat în următorii 4 ani.
Pensii decente pentru salariații care muncesc sau au muncit în România.
Celor care au criticat PSD pentru creșterea constantă a pensiilor de fiecare dată când s-a aflat la guvernare le spunem un singur lucru: vor ajunge și ei la pensie și atunci vor spune că merită o pensie decentă pentru munca lor de o viață.
Asta spunem și noi acum. Deci la un moment dat vom fi cu toții de acord că bunăstarea obținută printr-o bună guvernare trebuie să se regăsească și în buzunarul pensionarilor.
Creșterea punctului de pensie cu 32% în următorii 4 ani este perfect sustenabilă dacă avem în vedere că în ultimii 3 ani de guvernare PSD pensiile au crescut în medie cu 45%, iar pensia minimă cu 76%.