Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu și Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, au prezentat joi, 14 noiembrie 2024, într-o conferință de presă, măsurile din domeniile Agricultură, respectiv Mediu, Ape și Păduri din programul de guvernare al Partidului Social Democrat pentru perioada 2025-2028.

Florin Barbu a afirmat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va promova un act normativ pentru eliminarea „totală” a practicilor comerciale neloiale dacă nu se va intra într-o normalitate în ceea ce priveşte adaosul comercial practicat de retaileri pentru produsele procesate în România, dar şi pentru cele din import.

„În momentul de faţă, noi avem acea ordonanţă care a fost transpusă în lege pentru cele 21 alimente de bază consumate de români cu venituri mici şi medii. Este în vigoare până pe 31 decembrie. Acest comitet a fost constituit prin ordinul ministrului Agriculturii. Vom monitoriza până pe 31 decembrie toate aceste practici comerciale neloiale, vorbim de prezenţa la raft a produselor româneşti, dar şi de listarea produselor româneşti de către retaileri şi, în continuare, în cazul în care până pe 31 decembrie, din acest comitet de monitorizare reiese că lucrurile nu intră într-o normalitate, Ministerul Agriculturii va promova un act normativ cu putere deplină astfel încât în România practicile comerciale neloiale să fie eliminate total”, a declarat ministrul Agriculturii.

Mihaela Frăsineanu a anunțat că noul Cod Silvic, care va fi adoptat de Parlament în decembrie, va cuprinde politici publice legate de instalarea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere şi instalarea de scanere în punctele de trecere a frontierei pentru ca toată lumea să aibă acces la informaţii de calitate.

„În noul Cod al Pădurii, care va fi adoptat în luna decembrie a acestui an, vom vedea introduse o serie de politici publice legate de instalarea camerelor de supraveghere pe drumurile forestiere, legate de instalarea de scanere în punctele de trecere a frontierei, în așa fel încât să știm în fiecare secundă care este cantitatea de material lemnos care iese din România sau în așa fel încât toată lumea să aibă acces la informații de calitate, iar cantitățile de lemn exploatate și transportate să fie transparent publicate și ne propunem dezvoltarea sistemelor SUMAL și a Radarului Pădurilor”, a spus consilierul de stat.