Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a susținut miercuri, 20 iulie 2022, un discurs în plenul Parlamentului, în sesiunea extraordinară pentru adoptarea proiectului de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Marcel Ciolacu a afirmat că ratificarea de către România a aderării Suediei şi Finlandei la NATO reprezintă un răspuns ferm pentru Federaţia Rusă şi o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme împotriva agresiunii „absurde, nedrepte şi profund ilegale asupra Ucrainei”.
Mai jos se poate citi discursul integral:
„Doamnelor și domnilor deputați,
Ceea ce se întâmplă astăzi, în Parlamentul României, nu este doar un gest politic și diplomatic. Ratificarea de către țara noastră a aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică reprezintă un răspuns ferm pentru Federația Rusă. Este dovada că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde, nedrepte și profund ilegale. Solidaritatea întregii Europe cu Ucraina și poporul său este unul dintre elementele fundamentale pe care Putin nu le-a crezut vreodată posibile. Tocmai de aceea, acum regimul de la Kremlin caută cu disperare fisuri și breșe în acest mecanism, sperând să-l poată sabota și submina prin încercarea de a provoca crize alimentare și energetice.
România a mers pe acest traseu al solidarității din primele clipe ale invaziei ruse în Ucraina, atât la nivelul NATO, cât și prin mecanismele Uniunii Europene. Am făcut eforturi pentru a sprijini țara vecină cu echipamente, asistență financiară și ajutor umanitar, inclusiv provizii medicale pentru forțele ucrainene. Am fost și rămânem în prima linie a statelor care au desfășurat acțiuni concrete pentru susținerea țării vecine, în special prin hub-ul logistic umanitar operaționalizat la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe state. Iar în ultimele luni, Guvernul și instituțiile statului au găsit soluții ce păreau imposibile pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene către porturile românești. Așa știu românii să fie solidari, prin fapte, nu prin vorbe, cu un vecin aflat într-o situație grea!
Am fost împreună cu premierul Nicolae Ciucă la Kiev și am văzut grozăvii pe care nu le credeam posibile în acest secol. Când vezi civili nevinovați măcelăriți pur și simplu sub o ploaie de bombe, îți dai seama că oricine ar fi lăsat singur în fața unui asemenea agresor ar putea avea aceeași soartă, indiferent de naționalitate, de religie sau de vârstă, indiferent că ar trăi la Kiev, București, Stockholm sau Helsinki. De aceea, faptul că suntem printre primele parlamente europene care ratifică aderarea Finlandei și Suediei la NATO este nu doar expresia consecvenței noastre politice, ci și crezul nostru sincer că, în actualul context politic, aceasta reprezintă o legitimă opțiune de securitate pentru orice stat civilizat.
Ca lider al Partidului Social Democrat, mă bucur că pot da o mână de ajutor unor state în care ambele guverne sunt social-democrate. Apreciez enorm munca celor două doamne premier, Sanna Marin șiMagdalena Andersson, pe care le consider adevărate modele de comunicare publică, pline de empatie, dar, în egală măsură, extrem de energice și hotărâte. Faptul că au reușit să-și convingă popoarele, într-un timp-record, să ia o asemenea decizie strategică, reprezintă o realizare istorică. Și le asigur că au în mine și în România un aliat sincer și deschis. Vrem ca Finlanda și Suedia să se simtă, ca membre ale NATO, așa cum se simte azi România, să beneficieze de cele mai importante garanții de securitate din întreaga istorie, garanții cât se poate de concrete și de vizibile.
După declanșarea invaziei rusești, Alianța Nord-Atlantică a activat pentru prima dată de la înființare planuri concrete de apărare pentru flancul estic. Am văzut cum, în foarte scurt timp, forțele de reacție rapidă ale NATO au fost dislocate în România și în alte țări aliate, demonstrând că principiul „toți pentru unul și unul pentru toți” nu este doar un slogan, ci realitate. Într-un timp foarte scurt, aliații au trimis mii de militari în țările aflate pe acest flanc. Mai mult, punerea în aplicare a deciziilor luate la Summitul NATO de la Madrid va face ca apărarea Flancului Estic să fie echilibrată între regiunea Mării Baltice și cea a Mării Negre, prin adoptarea unei arhitecturi de securitate coerente, care se bazează pe prezența americană și Grupurile de Luptă NATO. Dacă Vladimir Putin a căutat să semene discordie și dezbinare în NATO, ceea ce a primit este mai mult NATO în proximitatea țării sale!
Suntem parte a unei alianțe care nu caută revanșă, care nu provoacă și nu se poziționează agresiv, ci își exercită, pur și simplu, dreptul la apărarea propriului teritoriu și a propriilor valori. Iar prezența Finlandei și Suediei în această alianță nu poate decât să ne facă mai puternici, mai empatici și mai solidari.
Vă mulțumesc!”