Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, au prezentat marți, 27 octombrie 2020, programul PSD pentru Sănătate.
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat marţi că, dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă.
„Pandemia a lovit România direct în faţă. Urmează o lovitură economică direct în plex. Fără a rezolva criza medicală, nu putem vorbi despre relansarea economiei, întoarcerea copiilor noştri la şcoală sau păstrarea locurilor de muncă. Iohannis şi Guvernul său au eşuat catastrofal. Nu au avut niciun plan concret pentru combaterea pandemiei. Toate deciziile lor au fost luate în funcţie de sondaje. Au ignorat opiniile specialiştilor. Mai grav, prin măsurile luate, au creat doar haos, neîncredere şi confuzie în rândul cetăţenilor. Statul ar fi trebuit să fie un partener real al cetăţenilor în această perioadă. În schimb, Iohannis şi Guvernul au divizat societatea, au jucat politic sănătatea oamenilor. Doar pentru a-şi acoperi eşecul. În loc de încredere şi credibilitate, românii au primit doar haos, aberaţii şi bâlbâieli. Din cauza lor şi doar din cauza lor, ne aflăm astăzi în faţa dezastrului sanitar. Dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă”, a spus Sorin Grindeanu.
Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre înfiinţarea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare şi îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice.
„Am propus în acest program să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Mă refer la faptul că în comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Un cost mediu de înfiinţare a unui astfel de centru – probabil în jur de 500.000 de euro, iar numărul de beneficiari, având în vedere că într-un centru ar putea să lucreze 3-4 medici de familie, ar fi de circa 6 milioane de locuitori. Acest pas, dacă va fi îndeplinit, va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate, pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate. Adică, omul într-un areal relativ mic are acces la serviciile de medicină primară şi nu numai, la asistenţă socială şi asistenţă comunitară şi, de asemenea, încercăm în măsura posibilului asistenţă medicală stomatologică”, a precizat Alexandru Rafila.
Descarcă și citește planul PSD privind combaterea pandemiei COVID-19 AICI.
Descarcă și citește programul de guvernare al PSD pentru Sănătate AICI.